WakaWaka wint de Energy Globe Award 2020

2020 is nu al een onvergetelijk jaar voor WakaWaka! Het is niet alleen het jaar van ons 10-jarige jubileum, maar 2020 is ook het jaar dat WakaWaka de Energy Globe Award heeft gewonnen. Deze Award is een van de meest prestigieuze prijzen gericht op het milieu. WakaWaka heeft de award gewonnen voor het ontwikkelen van Solar Libraries in Rwanda, Afrika.

De Energy Globe Award wordt uitgereikt aan projecten die zorgen voor het behoud of bescherming van onze natuurlijke hulpbronnen of projecten die investeren in duurzame energie. De projecten die een award ontvangen zijn bewust bezig met het redden van het milieu en doen dit door persoonlijke inzet en gebruik te maken van duurzame campagnes [1]. Vorig jaar was de Energy Globe Award een van de cruciale partijen in het ondertekenen van de verklaring die als doel heeft meer promotie mogelijk te maken rondom de implementatie van circulaire economie als de basis van succesvolle, milieubewuste samenwerking tussen bedrijven, consumenten en politiek [2].

Solar Libraries zorgen een betere toekomst voor kinderen in Rwanda

WakaWaka is de nationale winnaar van Rwanda met het project Solar Libraries [3]. Het project houdt in dat we WakaWaka study lights doneren aan scholen. Deze scholen lenen de lampjes vervolgens uit aan de studenten. Het werkt dus precies zoals boeken. En aan het einde van het schooljaar worden de boeken en de lampjes weer ingeleverd. Hierdoor kunnen studenten hun huiswerk ook in het donker doen en dat leidt tot betere schoolresultaten. Nelson Mandela zei ooit: “The best weapon against poverty is education” [4]. Betere schoolprestaties zorgen voor betere toekomstperspectieven. Dankzij de study lights kunnen families veel energiekosten besparen. Wil jij ons helpen om in nog meer projecten zoals de Solar Bibliotheken in Rwanda te investeren? Doneer nu aan onze foundation!

Kauwgomrecycling

Naast WakaWaka zijn er nog andere interessante winnaars. Onder andere een kauwgom recyclingbedrijf (nationale winnaar Verenigd Koninkrijk). Dit bedrijf plaatst speciale kauwgomprullenbakjes op openbare plekken om de kauwgom vervolgens te recyclen en er rubberen en plastic goederen van te maken. Een ander project dat een award heeft gewonnen is een project dat zorgt voor kraanwater in Bangladesh. Doel is om kraanwater toegankelijk te maken voor gezinnen met een laag inkomen. En toegang tot kraanwater zorgt er op den duur voor dat de verspreiding van ziektes wordt ingeperkt. Een derde voorbeeld van een project dat in de prijzen is gevallen is in Guatemala. Een non-profit organisatie in dit land focust zich op meisjes en leert ze milieubewuste vaardigheden zoals tuinieren. Deze vaardigheden kunnen de meisjes dan weer delen met de mensen om hen heen. Het doel van de organisatie is om de meisjes economische autonomie en vaardigheden bij te brengen waar ze hun hele leven iets aan hebben.

Trots

Wij als WakaWaka zijn trots en vereerd om samen met onder andere deze organisaties een award uitgereikt te krijgen. Volgens de Energy Globe Award organisatie zijn er nu al veel geweldige oplossingen voor de meeste problemen omtrent het milieu en het klimaat [5]. En het is hun doel om meer mensen bewust te maken van het belang van deze oplossingen en projecten die met deze oplossingen verbonden zijn. En wij als WakaWaka zijn het hier volledig mee eens. Er zijn op het moment al zo veel geweldige duurzame en milieubewuste oplossingen die een grote impact hebben op mensen over de hele wereld, maar helaas weten veel mensen hier nog te weinig over.

Wij gaan door!

Intussen gaan wij door om het licht te verspreiden over plekken waar dat nodig is. Door kinderen onze lampjes te geven, kunnen ze langer en veiliger studeren. Binnenkort hoor je meer over ons nieuwste project: Light Up A Nation, waarmee we zelf een heel lánd van licht gaan voorzien. Kun je niet wachten en wil je ook meehelpen? Doneren is altijd mogelijk, ga voor meer informatie naar onze website.

 

Bronnen:

[1] The Energy Globe Award (2020) National winners
[2] Cision PR Newswire (2019). The Energy Globe Award, the World’s most prestigious environmental prize, has been the awarded to the best solutions for combating climate change.
[3] The Energy Globe Award (2020) National winner Rwanda
[4] Nelson Mandela in speech, Madison Park High school, Boston 23 June 1990
[5] The Energy Globe Award (2020) About us