1.100 WakaWaka’s brengen gratis licht in Oeganda​

Energiearmoede in Oeganda 

In Oeganda leven meer dan 22 miljoen mensen in erbarmelijke omstandigheden. Veel mensen zijn ongeschoold, leven in slechte huisvesting zonder elektriciteit en zijn niet in staat een inkomen te verdienen. Het is voor veel Oegandezen moeilijk om deze cirkel van armoede te doorbreken. 

Daarnaast hebben veel mensen in Oeganda geen toegang tot elektriciteit, waardoor het nog moeilijker is om uit de armoede te komen. Werken kan immers niet meer zodra het donker is, want winkeltjes of werkruimtes zijn niet verlicht. En kinderen kunnen hun huiswerk niet meer maken zodra de zon onder is. 

Families gebruiken vaak petroleumlampen, die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Petroleum is bovendien op dit moment voor veel gezinnen onbetaalbaar, want ook in Oeganda stijgen de brandstofprijzen. Waar je vroeger 34 cent betaalde voor een liter brandstof, kost het nu €1,32 per liter. 

 

Zonnekracht

Verlichting op zonne-energie is een goed en betaalbaar alternatief met grote impact waarmee families kunnen werken aan meer inkomen en kinderen kunnen studeren. Kleinschalige solartechnologie zoals die van WakaWaka vervangt daarnaast de vervuilende en onveilige petroleumlampen en is ook meteen een haalbare eerste stap naar duurzame energie voor de gemeenschappen in Oeganda. 

Habitat en WakaWaka 

Habitat for Humanity ondersteunt Oegandese families door ze te helpen met veilige en degelijk huizen. Ook met vakopleidingen en verschillende trainingen helpt Habitat hen om hun zelfredzaamheid te vergroten en een bestaan op te bouwen. Een lamp op zonne-energie is daar een perfecte aanvulling op. 

Wij zijn dan ook heel blij dat Habitat de afgelopen weken 1.100 WakaWaka’s heeft uitgedeeld aan families die geen toegang hebben tot elektriciteit. Al deze gezinnen waren al bekend met Habitat omdat zij hebben deelgenomen aan een van Habitats projecten. 

De WakaWaka’s werden uitgedeeld tijdens een bijeenkomst, waarin de gezinnen eerst een uitgebreide gebruiksinstructie kregen. 

“Zonder WakaWaka leefden wij in het donker”

Azama en haar familie hoorden bij de 1.100 gezinnen die in juni een WakaWaka kregen: “‘De solar lamp komt voor ons als geroepen in deze onzekere tijden. Ons huis is niet aangesloten op elektriciteit en het was lastig om na zonsondergang te koken of huiswerk te maken, omdat onze petroleumlamp niet genoeg licht geeft. We moesten er dus heel dicht bij zitten. Geen veilig gevoel met een lamp die zo brandgevaarlijk is”, zegt Azama.

Nu petroleum zo duur is, wilde het gezin de lamp eigenlijk niet meer gebruiken. En ook het opladen van de telefoon kostte 1 euro in de maand. Ook dat kon het gezin nauwelijks nog betalen.  
Azama is dan ook erg blij met de WakaWaka Power. “Met de WakaWaka kan ik gratis mijn telefoon opladen, kunnen we na zonsondergang eindelijk veilig bij elkaar zitten en kunnen de kinderen hun huiswerk maken. Ik durf ook weer ‘s avonds naar de WC te gaan, omdat ik nu een lampje heb om mee te nemen.“