Lesbos: licht & stroom voor vluchtelingen

Vorige week is Emma, verantwoordelijk voor WakaWaka’s strategische partnerships, afgereisd naar Lesvos, Griekenland, om een van de stichting partners te bezoeken: Movement on the Ground. Dankzij verschillende donaties heeft de WakaWaka Foundation meer dan 1000 WakaWaka’s kunnen versturen naar het vluchtelingenkamp om licht en energie te creëren. Lees de rest van de blog over hoe een klein product een grote impact kan maken.

Situatie op Lesvos

Griekenland is altijd al de poort naar Europa geweest voor vluchtelingen vanuit Afrika en het Midden Oosten ten tijden van crisis. Onrust in de conflictgebieden, de revolutie in Egypte, burgeroorlogen in Libië, Mali en Syrië en de blijvende terroristische dreiging van IS heeft de afgelopen jaren geleid tot een grote toename aan vluchtelingen. In 2015 bereikte de vluchtelingenstroom een hoogtepunt, over een miljoen vluchtelingen waagde de oversteek naar Europa met gammele bootjes. De EU en Turkije kwamen in 2016 tot een overeenkomst dat Turkije strengere grensbewaking in acht zou nemen in ruil voor Europese fondsen. Door dit akkoord zijn momenteel duizenden vluchtelingen gestrand in de kampen op Lesvos, zonder toekomstperspectief. Ze leven in tenten of geïmproviseerde kleine huizen in de overvolle kampen met onvoldoende faciliteiten zoals energie of licht.

Samenwerkingen die een verschil maken

Begin 2017 gingen er al meer dan 1,000 WakaWaka’s naar Lesvos dankzij de royale donaties van het Nederlands Dans Theater en Van Gansewinkel.

Omdat de WakaWaka’s veelgevraagd bleken heeft WakaWaka in November 2017 een campagne opgezet met twee andere stichtingen: Movement on the Ground en Sheltersuits. Met de gezamenlijke fondsenwervingscampagne hebben we een bijdrage kunnen leveren aan warmte, licht en stroom voor vluchtelingen op Lesvos. Met dank aan Rabobank Foundation, Start Foundation, Van Lanschot Kempen, en Geloof en Samenleving van de Remonstranten hebben wij deze winter meer dan 1000 WakaWaka’s en Sheltersuits uit kunnen delen.

Impact tot nu toe

Tijdens de kerstperiode zijn de eerste 500 WakaWaka’s en pakken in sets geleverd, de laatste lichting van 600 sets arriveerden tegelijk met Emma’s bezoek. Met de hulp van enthousiaste kinderen werden de pakketten van de trucks geladen. “De kinderen riepen lachend Alibaba! tegen elkaar” vertelt Emma. “Het betekent zoiets als ‘boef,  de WakaWaka’s zijn zo populair dat de kinderen voor de grap zeiden dat ze er één meenemen.

Ook vele ouders kwamen vragen of zij ook een WakaWaka konden ontvangen” De sets werden voornamelijk uitgedeeld aan families die wonen in de olijfgaard en aan kwetsbare kinderen die in het op het Zuid-Oosten van het eiland verblijven. De sets die over zijn worden bewaard voor de nieuwe families die aankomen met de bootjes en die families die vertrekken naar het vasteland van Griekenland.

De vluchtelingen gebruiken de WakaWaka’s als licht voor in hun tenten of huizen na zonsondergang. De WakaWaka’s zorgen ervoor dat de families zich veiliger voelen in het donker. Kinderen kunnen lezen en mensen kunnen s ’avonds met een beter gevoel hun tent verlaten om naar het toilet te gaan. “Het is fijn om te zien dat we met de WakaWaka’s een steentje kunnen bijdragen aan de verschrikkelijke situaties waar de families zich in bevinden. Het hadden letterlijk jij en ik kunnen zijn,” zegt Emma.

“Je realiseert je weer hoe vanzelfsprekend licht, energie en warmte voor ons is. Daarom werken we samen met noodhulporganisaties om zo mensen in nood te kunnen ondersteunen met licht en stroom”

Hieronder kun je de foto’s zien die gemaakt zijn tijdens Emma’s bezoek en om een idee te krijgen van de campagne en situatie op Lesbos. Ben je benieuwd naar meer van het Impact werk van WakaWaka? Bekijk de Impact Map hier. 

Omschrijvingen van de foto’s:

  1. Bas Timmer, oprichter van de stichting Sheltersuits, houdt een tas omhoog met daarin een sheltersuit pak en een WakaWaka licht.
  2. Deze foto in de olijfgaard laat een tent zien waar een familie woont. De olijfgaard ligt naast Moria, het registratiecentrum. Noodgedwongen verblijven families hier onder slechte omstandigheden. Er is geen stromend water, zeer beperkt elektriciteit en beperkte sanitaire voorzieningen. De omstandigheden dus zwaar, zeker in de winterperiode. Alle kinderen die hier verblijven hebben een Sheltersuit en WakaWaka gekregen voor veilig licht in het donker.
  3. Een meisje in het vluchtelingenkamp van Lesbos.
  4. Het uitdelen van de sets in de olijfgaard.
  5. Een WakaWaka Light hangt aan een tentdoek om opgeladen te worden.
  6. Op deze foto kun je de reddingsvesten zien van de vluchtelingen die per boot aangekomen zijn op Lesbos. De vesten worden uitgedaan zodra ze aan land komen. Het merendeel van de vesten die aan de vluchtelingen zijn gegeven zijn nep, sommige zijn gemaakt van spons waarmee drenkelingen het nog moeilijker hebben wanneer ze te water raken.
  7. (7) – (9) WakaWakas worden gebruikt bij verschillende dagelijkse taken als koken, s’avonds afspreken en lezen.