Light & Power for freedom. WakaWaka steunt het werk van Amnesty International

“Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.” – Martin Luther King

In de afgelopen jaren is WakaWaka het licht in de duisternis geweest voor honderdduizenden vluchtelingen. Amnesty International heeft in de frontlinie gevochten voor de rechten van vluchtelingen. Daarom is het logisch voor WakaWaka dat wij het werk van Amnesty steunen met een speciale campagne. Als je tussen 10 november en 10 december een Power+ koopt, dan geven wij 10 euro aan Amnesty International om hun campagnes voor mensenrechten, inclusief die van vluchtelingen, te ondersteunen.

Op dit moment zijn meer dan 70 miljoen mensen over de hele wereld gevlucht van huis en haard. Zó erg is het nog nooit geweest. De helft van deze groep bestaat uit kinderen. Meer dan 25 miljoen mensen hebben geprobeerd om hun toevlucht te zoeken in een ander land. Het merendeel van de vluchtelingen wordt relatief dicht bij huis opgevangen in landen als Libanon, Iran, Pakistan, Oeganda en Turkije. In Libanon is bijvoorbeeld 20% van de bevolking vluchteling en Turkije vangt bijna vier miljoen mensen op. In rijkere landen is een hoop weerstand en kritiek als het gaat om het bieden van een veilige haven aan mensen die alles hebben verloren.

Vluchtelingen zijn kwetsbaar en lopen constant het risico dat hun mensenrechten worden geschonden. Ze ondergaan de verschrikkingen van vervolging of oorlog in hun eigen land en zijn daardoor gedwongen om te vluchten in de hoop een veilige plek te vinden. Het is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om onze mede-wereldburgers met open armen op te vangen.

Amnesty doet voortdurend onderzoek naar het schenden van mensenrechten van vluchtelingen en bewerkt politieke leiders om hier iets aan te doen én om hun volk bewust te maken van wat er gebeurt. Die bewustwording is belangrijk, want wij kunnen ons niet voorstellen wat een vluchteling moet doorstaan, voordat hij  in – bijvoorbeeld – Europa terecht komt. Amnesty heeft mensen daarom uitgenodigd om hun comfortabele huis te verlaten en ze – onder hypnose – laten ervaren wat vluchtelingen meemaken op hun reizen. Dan zie je ook de emoties die daarmee gepaard gaan. Wat er dan gebeurt, beneemt je de adem.

Kijk maar eens naar de sterke video Through thee yes of a refugee:

De Internationale Dag van de Mensenrechten komt eraan (op 10 december) en het is tijd om de druk op politieke beslissers zodanig op te voeren dat ze in actie komen. WakaWaka kiest positie in de vluchtelingencrisis en staat pal achter Amnesty! Dat doen we met onze business. Help ons Amnesty helpen en koop een WakaWaka Power+. Wij doneren dan 10 euro aan Amnesty’s campagne om te vechten voor de mensenrechten en de rechten van vluchtelingen.

Welke problemen ervaren vluchtelingen? Je kunt wel zeggen, dat deze mensen in kampen in feite geen rechten hebben, zelfs niet op een minimale levensstandaard met toegang tot stroom en licht. 80% van de vluchtelingen die in kampen over de hele wereld leven heeft geen toegang tot elektriciteit [1]. Daardoor kunnen kinderen ’s avonds geen huiswerk maken, waardoor hun kansen op het voltooien van een opleiding flink worden verkleind. Door het ontbreken van licht ontstaan ook gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld voor vrouwen. Ten slotte brengt het gezondheidsrisico’s met zich mee als medische hulpposten niet kunnen beschikken over elektriciteit.

© Marko Djurica

WakaWaka heeft veel ervaring met het ondersteunen van vluchtelingen. Tot aan vandaag hebben bijna een half miljoen Syriërs een WakaWaka ontvangen om hun donkere dagen te verlichten en om ze tenminste enig gevoel van veiligheid te geven als de avond valt.

Maak kennis met Hassan. Hij vluchtte uit Syrië met zijn familie  in 2015, nadat hun huis was verwoest door een bombardement. Sinds dat moment zijn ze van de ene plek naar de andere in Jordanië gereisd.

Maak kennis met Johovah. Hij liep het risico vervolgd te worden thuis in Ghana en moest iedereen en alles achterlaten, waaronder zijn vrouw en kind. Hij leefde een paar maanden in de ‘jungle’ in Samos, Griekenland, om de beslissing rond zijn asielaanvraag af te wachten.

Maak kennis met Mansour. Haar boot leed schipbreuk in open water tussen Turkije en Griekenland. Nadat ze uren in de donkere, koude zee had gelegen, terwijl ze anderen zag verdrinken, werd ze opgepikt door een visser. Uiteindelijk kwam ze terecht in het Kara Tempe-kamp op Lesbos, Griekenland.

© Yannis Behrakis / Reuters

Hassan, Johovah, Mansour en honderdduizenden andere vluchtelingen die een WakaWaka ontvingen waren daar ontzettend blij mee. Mansour en haar vriend vertelden dat de lamp op zonne-energie hun herinnerde aan het licht dat ze ver weg in de duisternis zagen toen ze vochten voor hun leven in het koude zeewater.

Maar wij willen nog meer doen! We willen dat onze impact zich verder uitbreidt en we willen vluchtelingen helpen om een veilige plek te vinden. Een plek waar ze kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst. En misschien, op een dag, kunnen terugkeren naar hun eigen land. Wil je ons helpen om Amnesty te helpen om te vechten voor hun rechten en om ze een veilige toekomst te geven? Koop dan je WakaWaka Power+ voor 10 december 2019. Dan doneren wij 10 euro aan Amnesty’s campagnes voor mensenrechten.

 

[1] Lahn, G., & Grafham, O. (2015). Heat, Light and Power for Refugees Saving Lives, Reducing Costs. Chatham House Report for the Moving Energy Initiative.