Inspirerende vrouwen reizen duurzaam de wereld over

Sinds de negentiende eeuw zijn vrouwen erop uit getrokken om de wereld te ontdekken. Inspirerende vrouwen, die hebben geholpen een wereld te scheppen die het zelfvertrouwen van individuen en van gemeenschappen bevordert. Dit zijn een paar van hun verhalen.

De eerste vrouw die er in 1766 op uit trok om de wereld buiten Europa te verkennen, was vermomd als man. Op de meeste marineschepen waren vrouwen niet toegestaan, maar daardoor liet Jeannet Baret zich niet tegenhouden. Ze verborg haar boezem onder strakke, linnen bandages, veranderde haar naam in Jean Baret en zeilde drie jaar mee op een wereldexpeditie van de Admiraal Louis-Antoine de Bougainville.

Ze was de eerste in een rij van inspirerende vrouwen uit de negentiende en de twintigste eeuw die bewees dat het niet klopt dat avontuurlijk reizen voorbehouden was aan mannen. Vrouwen als Isabella Bird (1831-1904), Louise Boyd (1887-1972) en Freya Stark (1893-1993) reden duizenden kilometers, beklommen bergen, pionierden op toen nog onbekende routes, namen honderden foto’s van plekken die nog nooit waren vastgelegd en schreven reisboeken in een tijd waarin het vrouwen nog niet eens was toegestaan om een baan te hebben zonder de toestemming van hun echtgenoten.

Hun verkenningstochten veranderden de wereld, omdat deze vrouwen – anders dan mannen – waren begaan met het lot van al die mensen die zij ontmoetten tijdens hun reizen. Om een voorbeeld te nemen, Mary Kingsley (1862-1900), een vermaarde Europese ontdekkingsreizigster, verdedigde de rechten van inheemse volken in Afrika en haar werk hielp om een beter beeld te krijgen van Afrikaanse cultuur en van imperialisme.

Het aandeel van vrouwen in adventure travelling is echter altijd relatief bescheiden gebleven. Tot nu toe dan. In de laatste paar jaar is hun aandeel flink gestegen. Reisorganisaties geven nu aan, dat steeds meer vrouwen zich aan deze vorm van reizen wagen [1].

Dat is goed nieuws! Allereerst natuurlijk voor de vrouwen die graag zichzelf en de wereld willen ontdekken. Van avontuurlijk reizen leer je ontzettend veel over jezelf en je eigen kracht en over sociale verantwoordelijkheid. Bovendien ontmoet je op je tripjes vaak interessante mensen en sluit je soms vriendschappen voor het leven.

Foto @mytravelsecret

Om je te inspireren en aan te moedigen, hebben we het verhaal van Sigrid voor je, auteur van de reisblog mytravelsecret.

WakaWaka: Hoi Sigrid! Jij houdt van avontuurlijk reizen over de hele wereld. Kun je ons iets vertellen over de plekken waar je bent geweest? Welke culturen vond je het meest fascinerend en wat vond je het meest adembenemend om te zien?

Mytravelsecret: Ik ben een enorme Aziëfan, dus ik heb vaak door vooral Zuidoost Azië gereisd in de afgelopen tien jaar. Ik ben in Nepal geweest, India, Indonesië en Myanmar. Afgelopen jaar heb ik door Centraal-Amerika gereisd, wat ik geweldig vond. Daar ga ik beslist nóg een keer naartoe.

De meest fascinerende plek waar ik ooit ben geweest waren de Mentawai Eilanden, bij Sumatra (Indonesië). Op het hoofdeiland, Pulau Siberut, ben ik een paar dagen bij de Mentawaistam geweest. Deze stam leeft daar al meer dan duizend jaar en is beroemd om zijn tattoos. Ik ben ook een tijdje bij de Dayaks in Kalimantan geweest, ook fantastisch. Zij vechten nog steeds tegen Kalimantans grootste bedreiging, ontbossing. De meest indrukwekkende landschappen heb ik gezien in Nepal. Tegen het machtige Himalaya Gebergte kan nu eenmaal niets op.

Foto @mytravelsecret

WakaWaka: Reizen lijkt heel aantrekkelijk, maar voor veel van ons is het lastig om dat te combineren met de verantwoordelijkheden van alledag. Hoe doe jij dat?

Mytravelsecret: Plannen en compromissen maken, daar gaat het om. Meer dan tien jaar lang heb ik een hoop gereisd terwijl ik een fulltime baan had. Ik had maar 25 vrije dagen per jaar, maar had het geluk dat ik overuren kon sparen voor mijn reizen. Dat zorgde ervoor dat ik verschillende tripjes in een jaar kon maken. Daarnaast mocht ik een aantal keren onbetaald verlof nemen. Al het geld dat ik had, gebruikte ik om te reizen. Aan kleren of chic uit eten gaan gaf ik niks uit.

Ik realiseer me, dat ik geluk heb gehad dat ik deze kans heb gekregen. Niet alle ‘bazen’ zouden dit goed hebben gevonden, maar mijn tip is, om erover in gesprek te gaan. Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Waarschijnlijk is er meer mogelijk dan je denkt.

WakaWaka: Toerisme kan ook schadelijk zijn voor ontwikkelingslanden. Ik denk aan landschappen die bedreigd worden, vermindering van biodiversiteit, botsingen van culturen, creëren van afhankelijkheid, etc. Lukt het je om iets positiefs bij te dragen aan je omgeving als je naar lage-lonen-landen reist?

Mytravelsecret: Voor mij is het superbelangrijk dat reizen bijdraagt aan lokale gemeenschappen. Logeer bij mensen thuis, boek excursies bij plaatselijke bedrijven en eet en shop op de plek waar je verblijft. Respecteer altijd de lokale gebruiken en de omgeving. En behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Mijn blog en mijn instagramaccount @mytravelsecret zijn vooral gericht op dieren in het wild en op de natuur. Ik wil mensen bewust maken van het misbruiken van wilde dieren voor de toeristenindustrie. Er gebeuren een hoop nare dingen. Ik deel mijn ervaringen over wat ik meemaak op het gebied van duurzaamheid en wildlife. Dat is mijn grootste passie.

Foto @mytravelsecret

WakaWaka: Zou je zeggen dat je veranderd bent sinds je eerste soloreis? En wat heeft het je gebracht?

Mytravelsecret: Reizen heeft me totaal veranderd. Mijn hele kijk op de wereld is 180 graden gedraaid. De mensen die ik op mijn reizen heb ontmoet en al die geweldige ervaringen onderweg hebben me geleerd wat belangrijk is in het leven. Voor mij is dat niet om veel spullen of een groot huis te hebben. Waar het om gaat, is om kleine dingen. Ik ben er ontzettend dankbaar voor het droomleven dat ik leid. Na tien jaar heb ik mijn huis en het grootste deel van mijn spullen verkocht en dat voelde geweldig. Ik verdien niet veel geld, maar genoeg om te overleven en dat is prima. De vrijheid die me die houding heeft opgeleverd is onbetaalbaar.

Foto @mytravelsecret

Wil jij de wereld ook op een duurzame manier verkennen, net als Sigrid? Ga op avontuur met WakaWaka en laad al je apparatuur op met schone energie. Winkel nu.