0
Gratis verzending in NL vanaf €75 Op werkdagen voor 15:00 besteld = dezelfde dag nog verzonden!

EEP project Rwanda

12 oktober 2018

WakaWaka en World Vision bundelen hun krachten om duurzame energie toegankelijk te maken in Rwanda


Het afgelopen jaar heeft WakaWaka samen met de humanitaire organisatie World Vision gewerkt aan het Energy Environment Partnership (EEP) Project. Dit project heeft als doel armoede te bestrijden door baanmogelijkheden te creëren binnen een duurzame economie en tegelijkertijd de toegang tot duurzame energie te verbeteren in gebieden die niet aangesloten zijn op het stroomnetwerk. Sinds de kick-off van het project in september 2016 zijn er al 4791 WakaWaka’s verkocht, wat betekent dat meer dan 4000 huishoudens profiteren van veilige en duurzame energie!

In september 2016 is het EEP project gestart in twee districten in Rwanda: Huye en Nyamagabe. Dit project heeft als doel armoede te bestrijden door baanmogelijkheden te creëren binnen een duurzame economie en tegelijkertijd de toegang tot duurzame energie te verbeteren in gebieden die niet aangesloten zijn op het stroomnetwerk. Zo kunnen huishoudens een WakaWaka kopen door middel van een ‘pay-as-you-go’ (PAYG) systeem.

De opbrengst die door dit systeem gegenereerd wordt, wordt door de lokale gemeenschap beheerd en biedt de bevolking een rentevrij krediet en spaarmogelijkheden om in de toekomst meer solar producten in te kunnen kopen. Daarnaast verkrijgen resellers van de WakaWaka’s en scratchcards ook een inkomen, waardoor de financiële situatie van de hele community verbeterd. Inmiddels is het project met succes uitgebreid naar 18 andere districten in Rwanda!

Sinds de kick-off van het project zijn er al 4791 WakaWaka’s verkocht, wat betekent dat meer dan 4000 huishoudens profiteren van een veilige en duurzame energievoorziening! Daarnaast heeft dit project er ook voor gezorgd dat ongeveer 650 mensen een training hebben gevolgd op het gebied van administratie, boekhouding en financiën. De resellers hebben hun maandelijkse inkomen met ongeveer 40,000 RWF (ongeveer 40 euro) kunnen verhogen met de verkoop van WakaWaka’s en scratchcards.

Niet minder belangrijk is dat het project ook 200 mensen heeft gestimuleerd om andere duurzame en inkomst genererende activiteiten te ondernemen, zoals bijvoorbeeld het verkopen van energiezuinige kookplaten en boomkwekerijen. Er mag dus best gezegd worden dat dit project een groot succes is en derhalve hopen wij in de toekomst nog meer mensen te kunnen bereiken!

Om de kracht van dit project te onderstrepen willen we jullie graag voorstellen aan Twagirimana Everijuste. In zijn dorp  in het Cyanika district was hij de eerste die twee WakaWaka’s aankocht met het PAYG systeem. Volgens Twagirimana hebben de lichtjes veel invloed op het leven van hem en de rest van zijn gezin en brengen ze veel voordelen met zich mee op zowel economisch als gezondheids vlakken. In zijn eigen woorden:

“We hebben niet langer last van de uitstoot van een kerosine lamp, we besparen geld, en, als allerbelangrijkste, zijn de cijfer van mijn kinderen aanzienlijk verbeterd doordat ze meer tijd hebben om te studeren! Het is niet meer nodig om lang van huis te zijn om een plek te vinden waar ik mijn telefoon op kan laden, en soms verdien ik zelfs een zakcentje door de telefoon van mijn buren op te laden. Ik ben dan ook erg dankbaar voor mijn WakaWaka Powers!”