WakaWaka & Pacari creëren domino-impact

Dit jaar werkten we samen met Pacari in Ecuador, een biodynamisch chocoladebedrijf met zeer hoge normen op het gebied van sociale en ecologische verantwoordelijkheid. Pacari maakt de hoogste kwaliteit biologische chocolade van Ecuador. Ze maakt ook ‘s werelds beste chocolade. Dat is tenminste de feedback van veel chocoladeliefhebbers en experts zo blijkt uit de gevulde prijzenkast. Bij WakaWaka kreeg het hele team de kans om te genieten van de verschillende smaken (bijvoorbeeld roos, jasmijn en citroen smaken) en nadat wij onze vingers erbij afgelikt hebben, kunnen we alleen maar zeggen: proef het zelf en je weet waarom dit de beste chocolade ter wereld is! 

Onze samenwerking gaat echter verder dan alleen chocolade proeven; het gaat ook om serieus samenwerken om een ​​positieve impact te realiseren.

De situatie in Ecuador

Een gedeelte van Pacari’s cacaoboeren woont in de gemeenschap van Zancudo Cocha, een deel van het beschermde Cuyabeno Wildlife Reserve in het Amazonegebied van Ecuador. Er is geen toegang tot elektriciteit en de meeste mensen kunnen zich geen draagbare bron van energie veroorloven om ‘s avonds van alles te doen. Als ze draagbare zaklampen hebben, worden deze gevoed met batterijen die, als ze op zijn, giftig zijn voor het grondwater en de grond waar de batterijen in achtergelaten worden.

Het hebben van draagbare verlichting is des te belangrijker voor de gemeenschap omdat ze een programma hebben ontwikkeld om de reserve en de natuurlijke hulpbronnen te controleren en beschermen. Ze voeren dag- en nachtdiensten uit om de zone te bewaken en illegale activiteiten zoals jagen, vissen en boomkap te voorkomen. Om de water- en bodemverontreiniging door de zware metalen in de batterijen van conventionele zaklampen te helpen verminderen, was Pacari op zoek naar een alternatief dat geld uitspaart, vervuiling vermijdt en tegelijkertijd het land en de mensen ten goede komt.

Licht dat levens verandert als een domino-effect

Als reactie op het gebrek aan betrouwbare en schone lichtbronnen werkten Pacari en WakaWaka samen om het leven van de lokale bevolking te ondersteunen. Pacari heeft gezinnen in de regio uitgerust met WakaWaka Lights als een schoon en duurzaam alternatief voor conventionele zaklampen. Op deze manier kunnen de gezinnen zonlicht gebruiken om hun zaklampen op te laden zonder het milieu te belasten of hun gezondheid te schaden. Dit bespaart ook kosten omdat zonlicht nu eenmaal gratis is, want voor niks gaat de zon op. Het gebruik van een WakaWaka Light betekent 24/7 toegang tot licht en daar begint het impact-domino-effect. In andere delen van de wereld realiseren we ons vaak niet hoe belangrijk deze basisbehoefte van licht is, maar door vele voorbeelden van distributie van licht in tientallen landen over de hele wereld zien wij inmiddels een patroon ontstaan. Ook in Ecuador zorgen deze relatief kleine veranderingen voor grote impact.

Als één WakaWaka Light 24/7 toegang geeft tot licht, dan resulteert dat in:

  1. minder gifstoffen in grondwater en bodem → gezondere grond om cacaobomen te kweken → betere oogst output → hogere opbrengst
  2. minder milieuverontreiniging door gasergie en branden → betere gezondheidstoestand
  3. minder behoefte aan batterijen → minder kosten voor de boeren en het milieu

Geniet mee van onze samenwerking met Pacari

Pacari en WakaWaka lijken in veel opzichten op elkaar. We hanteren beide hoge normen met betrekking tot mens en planeet terwijl we tegelijkertijd geloven in de “deel-economie”. Hierdoor kan je nu bij elke WakaWaka-bestelling gratis een Pacari-chocolade doos ontvangen wanneer je in Nederland woont! Natuurlijk moet je snel zijn, want de voorraad is inmiddels na al dat proeven wat geslonken… We zullen jouw reep toevoegen aan je WakaWaka-naar-keuze. Check hier onze webshop.

En als afsluiting willen we een inspirerend verhaal delen dat Pacari oprichter Santiago Peralta deelde met onze mede-oprichter Camille van Gestel.

“Cacaobonen werden verzameld in zakken van 80 kg. Zo zwaar dat alleen de mannen ze konden dragen en verkopen. Wat er gebeurde was dat veel mannen rechtstreeks naar de kroeg gingen om hun oogst te vieren en veel van het inkomen van het gezin verspilden aan goedkoop lokaal bier. Pacari kwam erachter en veranderde de grootte van de zak naar 30 kg. Nu konden de vrouwen ze ook dragen. Het geld dat ze verdienden, werd rechtstreeks gebruikt voor de behoeften van het gezin. De hele boerengemeenschap bloeide daardoor op! Simpele veranderingen kunnen een enorme impact hebben. “

Er zijn veel manieren om impact te creëren. In het verleden hebben veel van onze klanten ons gevraagd wat ‘impact’ precies voor ons betekent en we zeggen altijd:

“Impact betekent een meetbaar, zinvol verschil maken in de wereld en iedereen kan een bijdrage leveren”

We hebben meer dan 330.000 WakaWaka’s gedistribueerd in 61 landen over de hele wereld, hiermee hebben wij ruim 1,3 miljoen mensen bereikt. WakaWakas geven gemiddeld 3 uur extra licht per dag voor studie en werk. WakaWakas vervangen giftige kerosine lampen die bijna 120.000 ton CO2 uitstoot per jaar voorkomen.

Elke dag neemt deze impact toe dankzij tienduizenden klanten over de hele wereld. Join us!

#ShareTheSun

Photo credits: Nico Kingman, WWF-Ecuador