Libanon: zonne-energie voor vluchtelingen

WakaWaka en Habitat for Humanity hebben in de vluchtelingenkampen in Libanon de handen ineengeslagen en meer dan 1000 WakaWaka Lights en 1000 WakaWaka Powers+ gedistribueerd in vluchtelingenkampen in de Bekaa en het zuiden van Libanon. Door gebruik van de WakaWaka’s kunnen de vluchtelingen hun dagelijkse activiteiten doorzetten ook na zonsondergang. Zo kunnen kinderen nu ‘s avonds studeren of hun huiswerk doen, kunnen volwassenen hun economische activiteiten voortzetten, ook als de zon al onder is en kunnen de ouderen ‘s avonds veiliger over straat.  

Wat is de situatie in Libanon?

©David Johansen

Libanon, een klein land dat sinds het begin van de 21e eeuw zich te midden van geweld en ontheemding bevindt. De politieke onrust en (burger) oorlogen in buurlanden en binnen eigen land houden de bevolking nog altijd in zijn greep. Daarnaast is het land momenteel een hub voor meer dan één miljoen Syrische vluchtelingen en 400,000 Palestijnse vluchtelingen die er al enige tijd toevlucht zoeken. Deze 1,4 miljoen vluchtelingen leven tezamen met de nationale populatie van slechts 4 miljoen. Zoals je je kunt voorstellen is het ontvangen van zoveel mensen een grote last op zo’n klein land en brengt dit ingewikkelde doch belangrijke vraagstukken van huisvesting en andere basisbehoeften, zoals bijvoorbeeld voedsel en water,  met zich mee.

In reactie hierop hebben WakaWaka en Habitat for Humanity de handen ineengeslagen en meer dan 1000  WakaWaka Lights en 1000 WakaWaka Powers+ gedistribueerd in vluchtelingenkampen in de Bekaa en het zuiden van Libanon. Door gebruik van de WakaWaka’s kunnen de vluchtelingen hun dagelijkse activiteiten doorzetten ook na zonsondergang. Het gebruiken van WakaWaka’s voor licht verlaagd het risico op het uitbreken van een brand door bijvoorbeeld kaarsen of kerosine lampen en hebben in vergelijking tot kerosine lampen geen negatieve gezondheidsrisico’s.

Samenwerking met Habitat for Humanity

Habitat for Humanity (HFH) is een wereldwijde NGO met als doel om iedereen, waar dan ook ter wereld, toegang te bieden tot een fatsoenlijke woonruimte: een plek om je thuis te voelen. HFH en WakaWaka werken regelmatig samen om zoveel mogelijk kwetsbare families en andere individuen te voorzien van duurzame en veilige energie. Hierdoor wordt hen een kans geboden om hun eigen leefomstandigheden te verbeteren, zowel op de korte als lange termijn, zo ook in de vluchtelingenkampen in Libanon

Impact in Libanon: gebruik van WakaWaka’s  in vluchtelingenkampen

©David Johansen

Meer dan 10.000 mensen hebben voordeel gehad aan de uitlevering van de WakaWaka’s door Habitat for Humanity (HAF) Libanon. Simpel gezegd brengen WakaWaka’s licht, de impact die licht kan hebben, specifiek in vluchtelingenkampen zoals in Libanon, gaat echter veel verder en zijn veel complexer. WakaWaka’s verminderen ook de gezondheidsissues die gepaard gaan met het gebruik van kaarsen of kerosinelampen. Zoals eerder benoemd vermindert het gebruik van een WakaWaka Light gezondheidsrisico’s.

“A WakaWaka is so much more than just a light. It brings the people security in the camps at night, it saves them from the present danger of fire and the health hazards accompanied by candles or oil lamps.”  – Dani El Tayar, The National Director of HFH Lebanon

Daarnaast kunnen kinderen nu ‘s avonds studeren of hun huiswerk doen, kunnen volwassenen hun economische activiteiten voortzetten, ook als de zon al onder is en kunnen de ouderen ‘s avonds veiliger over straat.

De families die een WakaWaka Power hebben ontvangen kunnen nu, naast het gebruiken van hun licht, ook hun telefoon of andere elektronische apparaten opladen. Hierdoor hebben ze een betrouwbare bron van energie,en is er geen noodzaak meer om illegaal energie af te tappen van het elektriciteitsnetwerk door middel van een geïmproviseerde generator, wat vaak voor elektrocuties en bijbehorend letsel zorgde. In andere woorden, de WakaWaka’s maken het kamp en de tenten waarin vluchtelingen verblijven in Libanon een veiligere plaats te midden van de overvolle stedelijke gebieden van Libanon.

Na een korte uitleg over het gebruik van de lampjes konden mensen ermee aan de slag! Zo kon er door schoolkinderen nu gestudeerd worden na zonsondergang, en konden ouderen bijvoorbeeld veiliger op pas. Na enkele maanden bleek al snel dat de WakaWaka Lights van grote waarde waren; alle families met een WakaWaka kunnen nu niet meer zonder!