Zambia: samenwerking met Habitat for Humanity brengt licht

Een succesvolle samenwerking tussen de Nederlandse en Zambiaanse afdeling van Habitat for Humanity en WakaWaka heeft de Linda gemeenschap in de Lusaka provincie, Zambia, verlicht. Een eerste distributie van 504 WakaWaka Powers in april 2016 werd met zoveel enthousiasme ontvangen, dat opnieuw de krachten gebundeld werden om een tweede distributieronde mogelijk te maken in mei en juni van afgelopen jaar. Wat deze distributie speciaal maakt is dat naast 250 WakaWaka Powers nu ook 100 WakaWaka Base10 en 135 Pocket Lights zijn gedistribueerd. Dit bood zowel Habitat for Humanity als WakaWaka inzicht in de reacties op deze manieren van het delen van licht en stroom. 

Wat is de situatie in Linda?

“Linda”, een rurale gemeenschap in de Lusaka provincie van Zambia. De Linda gemeenschap heeft een bevolking van ongeveer 35.000 inwoners, waarvan de meerderheid niet officiëel werkzaam is, en hun inkomsten dus in de informele sector verdient. Daarnaast heeft er in Linda de afgelopen jaren niet genoeg ontwikkeling plaatsgevonden op het gebied van infrastructuur, waardoor er bijvoorbeeld geen goed wegennetwerk of toegankelijk elektriciteitsnetwerk is. Met de hernieuwde opkomst van ‘load shedding’ in Zambia is er een heimelijk tekort aan constante en betrouwbare elektriciteit. Al moeilijk genoeg, loopt de Linda gemeenschap ook nog achter in andere sectoren die belangrijk zijn voor sociale en economische ontwikkeling, zoals educatie, gezondheidszorg en huisvesting.

(Beeld: © Habitat For Humanity Zambia: Mrs. Tuweleko Tembo laat zien hoe zij haar WakaWaka aan het opladen is en hoe zij het daarna gebruikt voor licht.)

Samenwerking met Habitat for Humanity

Een succesvolle samenwerking tussen de Nederlandse en Zambiaanse afdeling van Habitat for Humanity en WakaWaka heeft de Linda gemeenschap in de Lusaka provincie, Zambia, verlicht. De WakaWaka’s zijn succesvol gedistribueerd onder een breed scala van ontvangers binnen de Linda gemeenschap, gezien het aantal mensen en het enthousiasme tijdens de distributies en demonstraties. Veel inwoners van de Linda gemeenschap hadden duidelijk hun zinnen gezet op het verkrijgen van een WakaWaka om zich tot de groep gebruikers van alternatieve energie en licht oplossingen te voegen.

(Beeld: © Habitat For Humanity Zambia:  Lucia Phiri [51] zorgt ervoor dat haar Power Pack gedurende de dag opgeladen wordt zodat zij ‘s avonds haar groentekraam kan verlichten)

Wie waren de gelukkigen om een WakaWaka te ontvangen?

  • Studenten om hun huiswerk te kunnen doen. 

De Pocket Lights zorgen er nu voor dat een grote groep studenten ‘s avonds hun huiswerk kunnen maken! De studenten zijn schoolkinderen van klas 7 en 9 van de Zambia Open Community scholen en de Mercy basisschool. In Zambia zijn klas 7 en 9 erg belangrijke jaren voor deze kinderen, omdat er in die jaren veel examens worden afgenomen. Met behulp van hun Pocket Light kunnen deze leerlingen zich nu beter voorbereiden voor hun examens, simpelweg omdat ze hiervoor nu ook ‘s avonds als het al donker is nog kunnen studeren en dus meer tijd daarvoor hebben!

  • Huiseigenaren, maatschappelijk werkers

Iets meer dan de helft van de WakaWaka Base 10’s zijn uitgedeeld aan huiseigenaren, en de overige zijn via andere partners binnen de community uitgedeeld, zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werkers en het Leger des Heils, welke een belangrijke rol spelen in de verdere distributie en instructies over het gebruik van de WakaWaka producten.

  • De meest kwetsbare leden van de gemeenschap

De WakaWaka Powers zijn voornamelijk uitgedeeld aan de meest kwetsbare leden van de gemeenschap, zoals bijvoorbeeld huishoudens met meer dan 6 mensen en huishoudens die de zorg dragen voor kinderen tussen de 13 en 21 jaar oud. Kinderen in deze leeftijdsgroep hebben meestal een smartphone die opgeladen moet worden en ook studeren zij vaak nog. Andere ontvangers zijn moeders of voogden van kwetsbare kinderen zoals wezen, die zijn aangesloten bij verschillende kerken binnen de gemeenschap.

Impact: veiligheid en meer mogelijkheden

De Linda gemeenschap geniet nu van verscheidene voordelen met betrekking tot educatie, de economische situatie, veiligheid in de gemeenschap en veiligheid binnenshuis. Zo is bijvoorbeeld het reizen van en naar het dorp veiliger geworden, maar kunnen ook familieleden in andere afgelegen dorpen makkelijker bezocht worden. Er hoeven ook geen kerosine lampen of kaarsen meer gebruikt te worden binnenshuis, wat het huis een stuk veiligere plek maakt! Daarnaast gaan vaak ook de inkomsten van het huishouden vooruit, omdat er bijvoorbeeld nu ook ‘s avonds gewerkt kan worden waardoor er langere openingstijden zijn en er bespaard wordt op energiekosten omdat het opladen van een WakaWaka met de zon geheel gratis is.

(Beeld: © Habitat For Humanity Zambia: Bether Phiri laat ons haar WakaWaka Base zien. )