COVID-19 en de aanhoudende vraag naar hulp in ontwikkelingslanden

COVID-19 heeft voor een destructieve situatie gezorgd in elk deel van de wereld. Het virus zorgt zelfs voor de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog en de grootste daling in inkomen wereldwijd sinds 1870. In het jaarlijkse verslag van de United Nations (UN) staat dat de kans groot is dat ongeveer 100 miljoen meer mensen in extreme armoede komen te leven als gevolg van COVID-19 [1]. Deze narigheid heeft tot gevolg dat het aantal mensen dat zich geen veilig en duurzaam licht en energie kan veroorloven toeneemt. WakaWaka wil hier heel graag iets aan doen.

Daarom vinden we het geweldig om te kunnen vertellen dat op het moment veel WakaWaka’s onderweg zijn om uitgedeeld te worden in Senegal, Honduras, Uganda, Rwanda en Zimbabwe. Maar om ervoor te zorgen dat non-profit sector door kan blijven groeien, ook in en na tijden van COVID-19, is er actie nodig. Want progressie in deze zware tijden is nodig, stilstaan is geen optie.

 

 

Werken aan deze doelen is juist op dit moment, wanneer we allemaal te maken hebben met de negatieve gevolgen van COVID-19,  van belang omdat er nu een kans is om te werken aan een wereld met meer gelijkheid. Maar hoe doen we dat bij WakaWaka? Door ons te focussen op 4 duurzame ontwikkelingsdoelen.

De United Nations heeft 17 ontwikkelingsdoelen , die hier te vinden zijn. WakaWaka focust op 4 van de 17 ontwikkelingsdoelen. Namelijk op nummer 4: Kwaliteitsonderwijs, nummer 5: Gendergelijkheid, nummer 7: Betaalbare en Duurzame Energie en nummer 8: Waardig Werk en Economische Groei.

Kwaliteitsonderwijs

WakaWaka’s hoofddoel is om veilig en duurzaam licht te verspreiden zodat kinderen ook na zonsondergang hun huiswerk kunnen doen. Als een kind meer tijd kan besteden aan huiswerk dan leidt dit tot betere schoolresultaten.  Betere educatie zorgt voor betere toekomstperspectieven en is cruciaal voor het bouwen van een stabiele economie.

Gelijkheid Onder Mannen en Vrouwen

Bij WakaWaka maken we geen verschil tussen mannen en vrouwen als we de WakaWaka’s uitdelen. Wij geloven namelijk dat iedereen het recht heeft om gelijk behandeld te worden en hetzelfde toekomstperspectief te hebben. Als vrouwen een eveneens belangrijke rol gaan spelen in een economie van een land dat kan het land zich sneller en beter ontwikkelen.

Betaalbare en Duurzame Energie

Betaalbare energie is vaak gevaarlijk en duurzame energie is vaak te duur waardoor het erg lastig is om zoveel mogelijk mensen met een laag inkomen te voorzien van veilig en duurzaam light en energie. Met de WakaWaka Power+, een powerbank met een zonnepaneel, kunnen verschillende mobiele apparaten worden opgeladen.

Toegang tot licht en energie kan niet alleen positief bijdragen aan de schoolresultaten van scholieren maar ook aan de productiviteit op het werk.

Waardig werk en economische groei

Dit is een breder doel. Dit doel is mogelijk indien de eerdergenoemde drie doelen worden voldaan. Beter onderwijs,betaalbare en duurzame energie en de focus op gelijkheid van mannen en vrouwen, verhoogt de kans op waardig werk en economische groei.

Op het moment zijn er veel WakaWaka’s onderweg naar landen die getroffen zijn naar gebieden waar een natuurramp heeft plaatsgevonden, zwaar getroffen zijn door Covid-19 of voortdurende armoede ervaren. Ben jij benieuwd naar wat we precies doen? Neem dan een kijkje op onze impact pagina. En wil je weten hoe je ons kunt helpen met onze missie om zoveel mogelijk veilige en duurzame solar lights te verspreiden? Neem dan een kijkje op onze donatie pagina.

[1] United Nations (2021) The UN Annual Report