Waarom zijn wij ooit WakaWaka begonnen?

Die vraag krijgen Maurits Groen en ik vrij regelmatig. Het begon eigenlijk allemaal in 2009, toen ik uit het vliegtuig stapte in Zuid Afrika met het idee dat ik wel even een leuke klimaat campagne op kon zetten rondom het wereldkampioenschap voetbal in 2010. Het idee waar ik toen mee kwam, om op grote schaal LED lampen in te draaien, om zo de CO2 uitstoot van het WK te compenseren viel in goede aarde. Zo goed zelfs dat Maurits en ik vervolgens moesten pitchen op ons eigen idee. Na veel gedoe, gebel en gemail mochten we dan uiteindelijk toch mee doen en wat schetste onze verbazing, we wonnen de tender ook nog eens! En niet van de minste, ook Philips deed mee, maar wij hadden gekozen voor led lampen van het eveneens Nederlandse Lemnis Lighting. 

Op onze tochten door het Zuid Afrikaans landschap, op zoek naar geschikte locaties voor ‘ons LED project’ reden Maurits en ik vaak langs de townships. We realiseerden ons dat ons project niet geschikt was voor de townships, aangezien deze officieel “off-grid” waren, oftewel niet aangesloten op het Zuid Afrikaanse elektriciteitsnetwerk. Daar kwamen we dan, met onze beste bedoelingen, uit Nederland, helemaal naar Zuid Afrika en de mensen die het meest behoefte hadden aan duurzame oplossingen, konden wij niet helpen. Zij waren afhankelijk van zeer vervuilende kerosine lampen.

Maurits en ik keken elkaar aan en zeiden: “Hier moeten we iets mee!” … “De uitstoot van die kerosine lampen is zo veel erger dan van de gewone gloeilampen die we nu aan het vervangen zijn.” Maar ja, wat dan? We gaan toch zeker geen bedrijf in led verlichting beginnen…?

Ruim een half jaar later ontmoet ik Frans Biegstraaten, een van de oprichters van het Nederlandse Intivation. Een technologie bedrijf ooit ontstaan uit een ander bedrijfje waar ik ooit had gewerkt in Amsterdam, The Invention Group. Intivation heeft technologie ontwikkeld waarmee je kleine apparaten op zonne-energie super efficiënt kunt laten werken. Frans en ik hadden elkaar jaren niet gezien en – zoals dat gaat – haalden wij herinneringen op onder het genot van een biertje. Tijdens het tweede biertje vertelde Frans mij over hun ideeën om hun technologie te gebruiken voor een lampje op zonne-energie. En hoe leuk zou ‘t zijn wanneer die op of in een fles zou passen?

Dit was voor mij het “eureka!” moment… Frans wist (nog) niet welke avonturen Maurits en ik in Zuid Afrika allemaal hadden meegemaakt, maar hier vielen voor mij heel veel puzzelstukjes bij elkaar. Ik belde meteen Maurits, dat tweede biertje nog in mijn hand, met de vraag “Maurits, luister, wat vind je van een lampje, op een fles, zo de wereld van licht voorzien, weet je nog Zuid Afrika?, zou jij dit nog niet bestaande product voor willen stellen aan jouw vriend Al Gore en vragen of hij ambassadeur wil worden” … dit zou een hele rare vraag zijn, ware het niet dat Maurits Al Gore een aantal keer naar Nederland had gehaald en ze inderdaad bevriend zijn. Maurits dacht hier letterlijk 3 seconden over na en zei toen: “Ja, dat doe ik!” waarmee hij mij feitelijk vertelde dat hij bereid was om zijn hele netwerk open te stellen voor een lampje waarmee we de wereld van licht wilden gaan voorzien. Dit was 27 november, de dag van Maurits z’n verjaardag.

Maurits en ik wilden iets doen aan Climate Disruption en omdat we niet het gehele probleem konden aanpakken, besloten wij ons te richten op een deel van het probleem. Kerosine lampen en kaarsen stoten jaarlijks ruim 260 miljoen ton CO2 uit, ruim 50% van de uitstoot van huishoudelijke verlichting wereldwijd! Waar wij ons echter in veel mindere mate van bewust waren, was de impact die (een duurzame bron van) licht heeft op de levens van mensen die feitelijke elke avond in het donker leven. Hier kwamen wij al snel achter… De missie die wij beiden aanvaard hadden, kreeg hiermee enorm veel meer gewicht. Mensen die hun dagen met uren kunnen verlengen kunnen ‘s avonds lezen, studeren, wat extra’s verdienen of verhalen delen. De impact van licht op schoolresultaten is verbluffend! En we weten inmiddels dat mensen tot een kwart van hun inkomen kunnen besparen wanneer ze een WakaWaka hebben.

We zijn er enorm trots op dat we samen met een gepassioneerd team en een zeer actieve community van Agents of Light, inmiddels ruim 1,3 miljoen mensen van licht hebben kunnen voorzien. En we zijn nog maar net begonnen ….

Groet,

Camille van Gestel

Meer weten over hoe wij impact maken? Bekijk hier de Impact Map